Pemikiran Kritis dan Kreatif Melalui Pengajaran MPV

Pemikiran Kritis dan Kreatif Melalui Proses Pengajaran dan Pembelajaran

Tuesday, 13 December 2011

Biologi Pemikiran oleh John Arul Phillips
Kadangkala terdengar orang mengatakan. " Dia tidak menggunakan otaknya", " Otak saya beku". Sebenarnya yang dimaksudkan ialah tidak dapat berfikir dengan betul. Walaupun otak disamakan dengan pemikiran, keduanya adalah tidak sama.


Otak ialah organ fizikal yang mempunyai berat 325g bagi orang dewasa dan ditempatkan dalam kranium yang dikelilingi membran berisi bendalir. Kranium dan bendalir ini memberi perlindungan kepada otak.

Walaupun teknologi komputer telah berkembang dengan begitu pesat, otak manusia masih lebih kompleks daripada sebarang komputer pada masa kini

Setiap hari manusia perlu menyelesaikan amsalah dan membuat keputusan dan organ yang membolehkan perkara-perkara ini dilakukan ialah otak. Otak merupakan pusat penyelarasan dengan bahagian-bahagian lain dalam badan.

Otak menentukan kebolehan seseorang, berfikir, mengingat, membuat keputusan, menaakul, menyelesai masalah sambil peka terhadap apa yang berlaku di persekitaran. Kes-kes dimana individu mengalami kerosakan pada bahagian-bahagian tertentu otak menjejas keupayaan memproses bahasa, mengingat dan memahami.


Perkara yang menarik perhatian para penyelidik ialah kaitan antara aktiviti pemikiran dan aktivit-aktiviti fizikal pada otak


Setakat ini diketahui bahawa perubahan-perubahan kimia serta aktiviti elektromagnetik wujud waktu individu berfikir


Aktiviti-aktiviti neural ini dikesan menggunakan alat perakam yang canggih. Antaranya ialah alat perakam EEG atau electroencephalograph yang merakam pola gelombang otak melalui elektrod yang dipasang pada kepala seseorang.
No comments:

Post a Comment